Költöztesd a dán dizájnt az otthonodba! – Az Ikeában a HAY Design kollekciója

Skandináv dizájn tobzódásban lehet része annak, aki a svéd Ikea áruház és a dán HAY tervezőiroda legújabb kollekciójával szeretné berendezni otthonát. De mitől is szerethető ez a végletekig letisztult kollekció?

A dán életérzés, a ’hygge’ talán már nem ismeretlen számotokra sem, hiszen az elmúlt évek alatt számos olyan szokás eresztett gyökeret nálunk is, amely a skandináv életszemléletből ered. Elég csak bemenni egy skandináv dizájn vagy lakberendezési boltba, a gyertyák, a meleg takarók, a letisztult, praktikus használati tárgyak máris bevezetnek a ’hygge1 életérzésbe.

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Mindezeken túl a kézzel készített sütemények, a kellemes kávézások, a délutáni beszélgetések, a nyáresti piknikek vagy begyújtott kályha előtt töltött nyugodt esték egyaránt a ’hygge’ vagy a skandinávoknál használt ’lagom’ életérzést sugallják. A lassulás folyamata már világméreteket öltött, és bár még nem tetőzött a mozgalom, nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Aki egyszer ráérzett ennek a harmonizáló hatására, az önkéntelenül keresni fogja a kapcsolódási pontokat, és ezért itthon sem kell messzire menni. Az elmúlt hónapban nem csak a dán nagykövetségnek köszönhetően volt terítéken a skandináv kultúra (filmek és zenék formájában), de a Design Hét is foglalkozott a dán és svéd dizájn központok, tervezők munkáival, de még a skandináv gasztronómiából is kaphattunk egy kis ízelítőt.

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Mindezekhez mesésen illeszkedik az Ikea legújabb kollekciójának bemutatója, amelynek megszületésében a dán HAY dizájn csoport komoly részt vállalt. A YPPERLING kollekció ízig-vérig a skandináv minimalizmust tükrözi, az időtlen formák a mai, modern otthonban is jól mutatnak. Az Ikea és a HAY kooperációjából olyan termékek születtek, amelyek letisztultak, esztétikusak és mindenekfelett praktikusak.

Szem előtt tartották a modern gyártási technológiák jelenlétét – így például a fröccsöntött monoblokk szék elkészítése csupán 30 másodpercet vesz igénybe –, továbbá azt is, hogy a HAY Design által tervezett lakberendezési tárgyak elérhetővé váljanak mindenki számára. A kollekció széles termékpalettával jelentkezik, így a kanapéktól kezdve, a padként használható dohányzóasztalon át az apróbb lakberendezési tárgyakig számos terméket találhatunk. Az egyszerűségbe és a letisztultságba a színek visznek lendületet, melyeket egymással keverve, párosítva egy élettel teli, lüktető, fiatalos belső teret hozhatunk létre.

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Tudtad? A HAY-t 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy modern bútorokat hozzanak létre, szem előtt tartva a modern élet kívánalmait és az ipari gyártás lehetőségeit. Arra törekszenek, hogy a formatervezett bútorok és kiegészítők mindenki számára elérhetőek legyenek.  Alkotásaikban az építészet, az aktuális trendek, de még a divat is közrejátszik, így egyedi és utánozhatatlan darabok születnek. A HAY azonban nem marad meg zárt közösségnek, hiszen célja, hogy felkarolja és összegyűjtse azokat a tervezőket, akik kíváncsi és bátor szemléletükkel a funkcionalitást és az esztétikát egységként tudják kezelni, és terveikkel a formatervezés nagyságát növelhetik.

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Ikea és HAY design_Chic&Charm

Kapcsolódó bejegyzések