Ha a sajt a mindened, akkor ezt tudnod kell!

Ha szereted a sajtokat, ha adsz a minőségre, ha kíváncsi vagy új ízekre, esetleg szívesen tévedsz a gasztronómia kevésbé ismert útjaira, akkor álljon itt néhány jó tanács Roland Barthélemy-től, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnökétől.

Tiszteld a természetet!

A természet gyönyörű körforgásának eredménye az ízekben gazdag sajt is. Egy jó körülmények között tartott tehén jó minőségű tejet ad, melyből könnyű kiváló sajtot készíteni. Becsüljük meg a termést adó földet, a haszonállatot és gondozója áldozatos munkáját is. Igyekezzünk helyi termesztésű, vagy helyben készült ételeket fogyasztani.

Tradícióban a tudás

A XXI. századi ember életkörülményei jelentősen megváltoztak az elődeikéhez képest. Természetes, hogy a társadalmi fejlődés az étkezési kultúra változását is magával hozza. A modern sajtgyártás viszont csak akkor képes magas színvonalú és kiváló ízű sajtokat alkotni, ha a sajtkészítés több évszázados hagyományaiból merít ihletet. Olyan gyártók termékeit fogyasszuk, akik korszerű technológiai megoldásokkal, de a régi, gazdag sajtkészítési hagyományok átültetésével készítik el termékeiket.

kézműves sajt

A praktikus és ínycsiklandó találkozása

A megfelelő ízélmény nagyban múlik a csomagoláson is. A visszazárható műanyag csomagolások lehet, hogy első látásra kevésbé vonzóak, viszont sokkal tovább megőrzik a sajtszeletek ízét és állagát. Nem elhanyagolható tulajdonság ez, hiszen egy fárasztó nap végén senki nem szereti, ha egy hűtő ízű, kiszáradt sajt tetem a vacsorája.

Kóstolj, ne egyél!

A sajtok kóstolása a látvánnyal kezdődik, és a szaglással, a tapintással folytatódik. Ha kicsomagolás után egyből nagy falatokban megesszük a sajtot, akkor szegényebbek leszünk azokkal az élményekkel, melyek valódi kulináris kalandozássá változtatják az étkezést.

Pannontej Ile de France sajtcsalád

Eredeti ízében az igazi

A legtöbb sajtnak nem áll jól a konyhai feldolgozás. Az Ile de France sajtcsalád öt tagjának például mind egymástól nagyon különböző, karakteres íze van. Van köztük lágyan tejszínes, és gyümölcsösen karakteres is. A legnagyobb ízélményt akkor adják, ha jó minőségű, friss alapanyagokkal együtt fogyasztjuk őket. A legtöbb sajtra ugyanez igaz. Vékonyan vajazott, ropogós kenyér, egy szelet sajt, friss menta, paradicsom és egy csipetnyi frissen őrölt bors: kész is az isteni vacsora!

Nem kell különleges alapanyag

A nagyszerű kulináris élményhez nem kell különleges alkalom vagy különleges alapanyag. Egy dolog viszont nélkülözhetetlen: a kreativitás. Vásároljunk helyi, az idénynek megfelelő alapanyagokat és bátran párosítsuk össze! A savasabb bogyós gyümölcsök még jobban kihozzák a sajtok gyümölcsös ízét, a rusztikusabb hozzávalók pedig az erősebb ízekhez passzolnak. Fogyaszd könnyű ebédnek, készíts belőlük vendégváró hideg vagy melegszendvicseket, vagy gyors családi vacsorát.

Annyi mindent nem szerettem még…

Légy nyitott az új ízpárosításokra! Legyen a kedvenc sajtod az, amit még nem kóstoltál! Próbáltál már almával camembert sajtot, zsenge újhagymával nagylyukú sajtot, sült paprikával pedig olvadó, mégis karakteres sajtot? Itt az idő, hogy megkóstold!

sajt

Pannontej meghívására hazánkba látogatott Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke

A közelmúltban a Pannontej Zrt meghívására Magyarországon járt Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke. A világhírű sajtmester nem először látogatott hazánkba, állítása szerint mindig szívesen inspirálódik a gazdag gasztronómiai kultúrával rendelkező Magyarországon. Ezúttal azonban ő mutatott újdonságot, amikor a nagy hagyományokkal rendelkező, mégis modern ízvilágú Ile de France sajtcsaládon keresztül beavatott minket a sajtgyártás és fogyasztás kulisszatitkaiba. Előadásán nagy hangsúlyt kapott a hagyományos sajtkészítés és a modern technológiai megoldások ötvözetének fontossága. Az ő pontokba szedett tanácsai segítségével magunk is értő és elkötelezett sajtfogyasztóvá válhatunk.

Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke