Cuki kabala állatkák a Kismitől

Kedves, mafla, szeretni való állatkák. A Maffla Macska, az Amorf Nyúl, a Cuki Kaméleon vagy épp a Bájos Panda egyaránt szólnak kicsiknek, nagyoknak, lányoknak, fiúknak. A Kismi textil figuráit Kiss Mihók Erzsé­bet készíti, vele beszélgettem ezekről a mókás figurákról.

IMG_20140512_0001

Hogyan jellemeznéd a Kismi kínálatát? A Kismi figurák kedvesek, viccesek, idétlenek, maflák… olyan szeretni valóak. Pont olyan, mintha otthon készültek volna.

Kiknek készíted ezeket az egyedi figurákat? Figuráim célközönsége leginkább a gyerekek, illetve szüleik.  Gondolok a bébikre, számukra készítek sematikus figurákat, csörgőket. Az óvodás korosztály számára kisebb, nagyobb alvó-, és játszócimborák találhatóak nálam. A kamaszok is felfedeztek már, vissza-visszatérő vevőimmé váltak.

Kismi

Honnan meríted az ötletet az újabb és újabb alakokhoz? Gyerekektől a rajzaikból, illetve grafikákból, de vannak a saját gyerekkoromból megmaradt figuráim is otthon, amelyeket újragondolok. Ha látok egy állatot, egy ötletes grafikát már azon gondolkodom, hogyan ültethetném át ezt textilre.

Kismi

Kisfiúknak milyen Kismi tárgyakat ajánlasz? Kisfiúk számára készítek textil szerszámokat, amelyeket 3 db-os készletben kínálok. Van köztük csörgős és csörgő nélküli is, illetve különféle állatokat, például kaméleont, melyből 10 féle szín és két méret létezik. Akár egy komplett kaméleoncsalád is összehozható. S nem utolsó sorban ott a Maffla Macska, aki öltöztethető, nyúzható, cipelhető és nagyon szerethető.

14285348_520794178117212_1954067990_o

Mennyire jellemző, hogy felnőttek is lecsapnak ezekre a kabalákra? Figuráim között jó pár idétlen és vicces van, így a gyermeklelkű felnőttek is rájuk találnak és beleszeretnek egy-egy darabba. Számukra külön használati tárgyak is készülnek egy-egy táska, tolltartó, neszesszer, karkötő formájában. Terveim között szerepel szettek készítése, de ez még kidolgozás alatt van.

1

Milyen anyagokat használsz fel, és hogyan készülnek ezek a design figurák? A bébiknek készülő játékokat főként színes vászonból és design textilekből készítem. Azonban vannak állataim, amelyeknél kísérletezhetek. Ilyenkor újrahasznosítok, újragondolom egy-egy elrakott ruha további életét. Barátaimtól sokszor kapok szép textilből készült kinőtt, vagy megunt ruhákat, így előkerül egy-egy gyapjú pulóver, kinőtt gyerekruha. Készült már gyerekruhából mackóruha, vagy kockás gyapjú mellényből bagoly, gyapjúkabátból mackó, bontott bútorszövetből birka. Műszálas otthonkából amorf nyúl. Ezek a kísérletezések mindig nagyon izgalmasak, és megismételhetetlenek, hiszen egy-egy textil mérete adott, abból sokszor csak 1-2 darab készülhet el. Vannak kész figurák, amelyek új karaktert kapnak egy új anyag miatt. Ilyen például a birka, mely puha plüssből és bútorszövetből is másként mutat.

Kismi

Hogyan jött az ötlet, hogy ilyen állatkákat készíts? Egy művészeti stúdió felkérésére kezdtem el varró workshopokat tartani gyerekeknek, melynek során megtanítottam őket varrni kézzel, illetve varrógéppel is. A gyerekek leginkább annak örülnek, ha játékokat tudnak varrni. Egy saját készítésű játéknak hatalmas értéke van, főként, hogy nálam nincs megszabva, hogy milyen legyen a végeredmény. Lehet cuki vagy idétlen, ahogy a készítője szeretné. Én megmutatom, hogyan tudja megvalósítani az álmát, s az elkészült produktum kivétel nélkül mindig nagy örömet okoz. Az egyes workshopokra minden alkalommal készítenem kell mintadarabokat, hogy a gyerekek kézbe tudják venni azokat. Ezekből a figurákból forrta ki magát a jelenlegi kínálat is. A kaméleont például egyik kis “tanítványom” Rátkai Zita tervezte s én ültettem át a rajzot textilfigurává.

2

Hogyan tudod fejleszteni a kínálatot? Gyerekekkel dolgozom, adott, hogy folyamatos az ötletelés, csak győzzem megvalósítani a kéréseket. Anyukák is megtalálnak egy-egy kéréssel, amit tudok, teljesítek.

Kismi

Hol és hogyan értékesíted? A Kismi egy most induló brand, kisszériás egyedi termékekkel.  Aki vásárolni szeretne, az megtalál a facebookon Kismi néven. Számukra lehetőséget biztosítok a személyes átvételre, vagy postázom, amit szeretnének. Személyesen a kéthetente megrendezésre kerülő DIP Design Passage néven futó design vásáron tudnak vásárolni.

Kapcsolódó bejegyzések