Coco König jutalomjátéka

A JutalomJáték bemutatójára a film női főszereplője, a magyar-osztrák származású, tehetséges fiatal színésznő, Coco König a magyar fővárosba látogat. A premier előtt egy interjú erejéig sikerült beszélgetnem a színésznővel a legújabb filmjéről, a színészetről, de nem maradhatott ki a divathoz és a szépséghez való viszonya sem.

Ám mielőtt a beszélgetésre térnénk, ismerjétek meg röviden a film történetét. Sir Michael Gifford (Brian Cox) színészóriás lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, betegen pedig még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya (Coco König). A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tőle a mesterséget, ám az idős színész vele is nyers és bárdolatlan. Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy Shakespeare-rajongó, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja meg a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idős színészben, aki azonban még komoly próbatétel előtt áll.

IMG_3974
Jelenet a JutalomJátékból

Ahogy a filmben az általad megformált Dorottyának, úgy az életben is előtted állt a lehetőség, hogy egy színészóriástól elless néhány szakmai fogást. Volt-e lehetőség arra, hogy ténylegesen tanácsot kérj Brian Cox-tól? Vagy arra, hogy átemelj a film által megfogalmazott történetből olyan tanításokat, amelyeket a jövőben is szívesen alkalmaznál színésznőként? Shakespeare drámák szövegrészletei adják az alapját az idős színész és az ápolója közt elhangzó párbeszédeknek. Szerettem a felvételek előtti összepróbálást Brian Cox-szal, nagy ajándék az élettől, hogy korunk egyik legjobb Shakespeare-színészétől tanulhattam. A filmbeli Sir Michael Gifford számomra nagyon izgalmas művész, teljességében éli meg a színészi létet, számára minden a színházról szól, folyamatosan játszik, nagyon jó a humora, őszinte és kibírhatatlan (nevet).

IMG_4134
Jelenet a JutalomJátékból

Hogyan látod, van az életben arra lehetőség, hogy egy fiatal tehetség mentort találjon? A te életedben van, volt olyan tapasztaltabb színész, aki szakmailag sokat segített? Molnár Piroskától és Lukáts Andortól is sokat tanultam a JutalomJátékra való felkészülés során, csodálatos dolog ilyen nagy művészektől tanulni.

The_Carer_screen_grab063
Jelenet a JutalomJátékból

Ebben az izgalmas sokszínű színész világban hogyan érzed, előny vagy hátrány, ha valaki félig magyar? Hiszen ezt a szerepet, amit a JutalomJátékban kaptál, pont egy félig magyar lány történetét meséli el, ami akár a te életed is lehetne. :) Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar az édesanyám. Szeretem ezt az országot, bár életem során összesen pár hónapnál többet nem töltöttem itt, örülök, hogy beszélem a nyelvet, ismerem Magyarország kultúráját. Emiatt egy kicsit másként is kezeltek általában, de azt hiszem, a másság igazából mindig érdekes. Erre is büszke vagyok.

IMG_4413
Jelenet a JutalomJátékból

Nem csak színészi alakításaidat dicséri sorra a szakma, de megjelenésed és eleganciád is elnyeri a kritikusok tetszését. Mesélj kérlek arról, mi az, amire mindig figyelsz, ha a megjelenésedről van szó! Jól esik az elismerés, de a legfontosabb, hogy elsősorban a színészi teljesítményem tetsszen az embereknek. Az öltözködés csak kiegészítő.

Van olyan szépségápolási rutin az életedben, amiről nem mondanál le semmi pénzért? Az alvás a legfontosabb szépségápoló számomra.

GCCY4J
Fotó: Getty Images

Hogyan szeretsz öltözködni a mindennapokban? Inkább a praktikus farmer-poló összeállítás híve vagy, vagy az elegánsabb ruhákat kedveled? Szeretem a kényelmes, praktikus alapdarabokat a mindennapokban. Elegáns alkalmakra romantikus ruhákat választok.

Legközelebb egy történelmi kalandfilmben láthatunk viszont, de Schiller Haramiák színpadi darabjának főszerepét alakítottad a nyár folyamán. Milyen új munkák várnak rád az elkövetkező időben? Nagyon intenzív volt a nyár, az utolsó fél évben rengeteget dolgoztam, most év végéig a tanulásra koncentrálok, jövőre újra játszom színpadon, és tavasszal forgatni is fogok…

IMG_0682
Fotó: Sárközi Marianna

Coco König biográfia

Az anyai ágon magyar, apai ágon osztrák származású színésznőt már kisgyermekkorában is vonzotta a színjátszás, tanulóéveiben pedig fokozatosan egyre komolyabb feladatok találták meg. Első szerepét a neves színházi rendezőtől, Luc Bondy-tól kapta a bécsi Burgtheaterben játszott Tartuffe-ben, később a párizsi Odeonban bemutatott, szintén Bondy által jegyzett Ivanovban, valamint a Berliner Ensemble-ben, Ödön von Horváth Don Juan hazatér a háborúból című színjátékában. Az ekkor 17 éves Coco – többek között – olyan nagy nevek közé került, mint Ilse Ritter vagy Samuel Finzi. Hamarosan Edelényi János (Prima Primavera) is felfigyelt rá, így kapta meg a JutalomJátékban (The Carer) Dorottya szerepét – az eredetileg 30 éves karaktert Edelényi Coco korához igazítva – 18 évesre írta át. A JutalomJáték után a december végén mozikba kerülő szuperpodukcióban, az Assassin’s Creed-ben is forgatott. Coco az idei Cannes-i Filmfesztivál zárógáláján is részt vett: az ígéretes, fiatal tehetség a Chopard-ház képviseletében érkezett az eseményre kifinomult, légies megjelenése mellett a Vogue Paris szerkesztői sem mentek el szó nélkül: a divatmagazin a 2016-os cannes-i vörös szőnyeg egyik legjobban öltözött sztárjává választotta a színésznőt. Coco König eddigi színpadi feladatai közül az egyik legizgalmasabb a 2016 augusztusában először Salzburgban bemutatott Haramiák, Schillertől, amelyben a női főszerepet, Amáliát játssza.

Kapcsolódó bejegyzések