Az elbűvölő alumínium– Zemse ékszerek

Egykor aranyárban mérték, ma kicsit háttérbe szorult. Az alumínium mégis izgalmas anyag, amelyből izgalmas ékszerek készülhetnek. Erre érzett rá Zentai Emese, aki Zemse márkanév alatt készíti alumínium alapanyagú modern, fiatalos ékszereit.

Zentai Emese

Kérlek, mesélj egy kicsit a kezdetekről, hogyan került az életedbe az ékszerkészítés? Már egészen korán, 1-2 éves kisgyerekként édesanyám a kreativitás felé terelt. Nagyon hamar kaptam a kezembe ceruzát és papírt. Később is megmaradt az alkotás vágya. De az igazi ékszerkészítés hobbiként indult még a gimnáziumi éveim alatt. Akkoriban még inkább magamnak, ismerőseimnek készítettem ékszereket.

holdfuli_k

Milyen irányvonalak, stílusjegyek voltak azok, ami alapján elkezdtél tervezni? A kezdetekkor még színes, bohókás darabokat készítettem, teljesen más technikával, de már akkor is alumíniumot használtam alapként. Ezek mellett készítettem álomfogó ékszereket is, melyek nagyon kedveltek voltak a fiatalok körében. Később, mikor letisztult bennem a saját stílusom, kezdtem vele komolyabban foglalkozni. Elhagytam a bohókás, színes megjelenést, és inkább a minimalizmus felé irányult a figyelmem.

Hogyan zajlik az életed? Meséld el kérlek egy napodat! Reggel 7 körül ébredek. Miután magamhoz tértem, reggeli közben Édesanyámmal – aki sokat segít a márka életében –, átbeszéljük, megtervezzük a napi posztokat, tennivalókat. Utána munkába indulok.

Grafikusként végeztem és egy digitális ügynökségnél dolgozom.  Hétköznap a napom jórészét ez a munka teszi ki, de mikor hazaérek, (este 7 óra körül) akkor a munkából átváltok arra, ami igazán feltölt, folyamatosan inspirál, foglalkoztat, lendületben tart. Ez pedig a Zemse.

hosszufuli_k

Átnézem a rendeléseket, válaszolok az e-mail-ekre, ha ezt napközben nem tudtam volna megtenni. Mivel még nincs műhelyem, így otthon, a nappaliban vagy a jó időt kihasználva a kertben dolgozom. Így nagyjából a hétvégére redukálódik a zemsézés. Inkább ilyenkor megy a nagyobb munka. Főleg, mikor vásárra is készülni kell. Néha azért szórakozásra és némi pihenésre is vágyom, így ezeket is be kell, hogy szorítsam.  Persze, ha valami ötlet napközben eszembe jut, azonnal leírom vagy lerajzolom.

Honnan inspirálódsz? Bármi megérinthet, ami körülöttem van, legyen az zene, egy könyv, film vagy egy érzés, akár egy hangulat. Volt, hogy egy álomkép inspirált egy kollekcióm megtervezésénél. Bármi képes elindítani egy gondolatot, ha épp fogékony vagyok rá. Minden nyomot hagy bennem, így akármikor visszaköszönhet egy darabomnál.

hosszunyaki_k

Miből meríted az ötleteidet? Sokszor elfordul, hogy bevillan egy kép egy ékszerről, ilyenkor igyekszem abban a pillanatban lerajzolni, mert ugyanolyan gyorsan el is tűnik a gondolataim között. Sajnos már számos esetben jártam így, később pedig más tervező darabjai között leltem rá. Van ilyen, hogy egy ötlet másnál is abban a pillanatban beugorhat, csak valaki szemfüles és azonnal elkészíti.

Kiknek tervezel? Az igazán nyitott, egyedi hangulatot és különleges, de egyszerű anyagot is értékelő, kedvelő nőknek és egy-egy darabommal már férfiaknak is kedvezek. Újdonságként, pedig lakásdekorációs darabokat is tervezek.

karperec_k

Egy új irány is kibontakozni készül a márka életében, ez a home dekor. Milyen darabokat szeretnél készíteni? Régóta érlelődik bennem ez az irányvonal is. Ezekhez a tárgyakhoz, szintén alumíniumot használok és mindenképp megmaradok a minimalista stílusnál. Első darabként, faliórák készülnek. Ezek több variációban is megjelennek majd. Vannak más ötleteim is, de azok még tervezés, illetve tesztelés alatt állnak.

Milyen az a lány, aki a Zemse ékszert hordja? Mindenképp extravagáns, de nem minden esetben lány! Vásárlóim elég széles skálán mozognak a kor tekintetében. 20-as éveiben járóktól a 60, 70 éves korú hölgyekig van Zemse rajongó! Ami inkább feltűnt még a márka kedvelői között, hogy a minimalista, letisztult darabjaimat igazán az értelmiségiek értékelik, vásárolják.

napfuli_k

Mitől lesznek az ékszereid innovatívak? Mindenképp a szokatlan anyaghasználattól. Mármint az alumínium nem szokatlan, mert a hétköznapokban körbevesz minket, de ékszerként kevesen használják és még kevesebben a nyers, pucér, puritán valóságában.

A megismételhetetlenség, a kis széria miért jó? Miért szereted? A kisszériás gyártás egy tervezői darabnál még inkább az egyediséget tükrözi. Ettől sokkal inkább magáénak érezheti a vásárló, mintha egy tömegcikket vásárolna. Kisszériás termékek esetében a megfelelő tervezés elengedhetetlen, hisz sokkal érzékenyebbek a megrendelők, joggal várják el az egyediséget, minőséget, mint a nagyszéria esetében.

nyakek_k

Egy évben két kollekcióval készülök. Azt hiszem, és ezt is tapasztalom, hogy a Zemse stílus kedvelői várják és elvárják, hogy bemutatásra kerüljön a legfrissebb kollekcióm, mielőbb megvásárolhassák az üzletekben, a WAMP-on, vagy a webshop-omban.

Hogy én miért szeretem? Pont emiatt! Folyamatosan készülnöm kell a következőre, így nem állhatok le, ez hajt előre. Mindig meg kell újulni. Én magam is kíváncsian várom, hogy mit tudok még kihozni ebből az igazán egyszerű, de mégis nagyszerű anyagból.

zemse-mirton-4_k

Melyek a kedvenc alapanyagaid, és miért? Alumínium, alumínium és az alumínium 😀

Bár többször előfordult már, hogy más anyagot is használtam, de minden esetben alumínium volt a fő alapanyag és csak kiegészítettem mással, mint például bőrrel, agyaggal. Egyszerű, alulértékelt anyag, rossz marketinggel. Hans Christian Ørsted, dán fizikus 1825-ben először állította elő az alumíniumot. Az 1855-ös párizsi világkiállításon mutatta be. Az alumíniumot akkoriban még az aranyárban mérték, így eleinte ékszereket készítettek belőle. Szóval, akkoriban még jobb volt a marketingje.

zemse-mirton-6_k

A munka mely része hárul rád? Van segítséged? Igen van már segítségem. Szükségem is van rá, különben nem ott tartana a márka, ahol tart. Leginkább a tervezésben tudok már csak részt venni, egyre kevesebb időm van a gyártási folyamatokra, de azért igyekszem, hogy minden egyes darabot megérintsek, azaz én szerelékezem, csomagolom őket.

Hol lehet megvásárolni az ékszereidet? A zemse.hu webshop-ban, a WAMP Design Vásáron, személyesen tőlem és Budapesten, több üzletben is. A wonderLAB-ben, a LaStore-ban és a Simon’s Gallery-ben. És még bővülőben az üzletek listája.

zemse-mirton-9_k

Hogyan látod a jövődet néhány év múlva? Szeptembertől újra visszaülök az iskolapadba, művészeti menedzseri képzésre. Ez már mindenképp a jövőm tervezése miatt. Van egy elképzelésem, amiről jelenleg csak annyit szeretnék elmondani, hogy kell hozzá a grafikusi képzettségem, szemléletem, a menedzseri képzettség, látásmód és a hazai tervezők és pár jó kolléga. De a Zemse márka sem fog eltűnni! Tervben van a nemzetközi piac felé nyitás. És további hazai „lábak” stabilitása is.

www.zemse.hu

Kapcsolódó bejegyzések