Aukción a Hotel Ritz Paris ikonikus bútorai

2018 április 17. és 21. között az Artcurial aukcióján gazdára találnak a Hotel Ritz Paris legendás darabjai.

A 2016-ban megkezdett és négy éven át zajló felújítást követően a szálloda mintegy 3500 bútordarabja számára új helyet és egyben új tulajdonost keres. A Hotel Ritz Paris az Artcurial-t bízta meg, hogy egy aukció keretén belül árverezze el azokat az ikonikus darabokat, amelyek a Hotel Ritz Paris-t olyannyira jellemzik.

Ezek a darabok egytől egyig hordozói annak az eleganciának és kifinomultságnak, amelyek a Place Vendôme 15. alatt működő szállodát jellemezte egykor, és ma. A Ritz szálló egy piciny részét vihetjük magunkkal akkor, ha ezekből az ikonikus, antik stílusú bútorokból válogatunk ezen az egyedülálló aukción. Székek, kanapék, ágyak, függönyök, kárpitok, szőnyegek, kis és nagyasztalok, csillárok és gyertyatartók várnak arra, hogy gazdára leljenek.

A tételek között szerepel egy aranyozott fém ágy is, amelyet az Audrey Hepburn főszerepelésével játszott Délutáni szerelem (Ariane) című filmben láthattunk. Az ágy értéke 600 és 800 euró között mozog.

César Ritz és felesége, Marie-Louise már a szálloda nyitásakor elhatározta, hogy az épület északi szárnyában található szobákat melegebb, rózsaszín és pezsgő árnyalatú kárpitokkal díszítik, míg a déli fekvésű szobákat fehér, szürke és kék színbe öltöztetik. Ezek közül a kárpitok közül is árverésre bocsátanak néhányat.

Madame Ritz anyagválogatás közben - Fotó: Roger Schall l© Collection Schall
Madame Ritz anyagválogatás közben – Fotó: Roger Schall l© Collection Schall

A Ritz volt az első szálloda, ahol telefont vezettek be minden szobába, és még ennél is egyedülállóbb volt abban a tekintetben, hogy saját fürdőszobával rendelkeztek a lakosztályok. César Ritz ötlete: kombináljuk a modern kényelmet a francia tradíciókkal. Ő maga választotta ki a fürdőköpenyeket és fürdőszoba textileket, amelyeknek barackszínt választott.

Salle de bain du Ritz Paris @Archives Ritz
Fürdőszoba a Hotel Ritz Paris-ban @ Archives Ritz
Ensemble de linge de bain siglé Ritz Paris, provenant du Ritz Paris © Artcurial
Aukcióra bocsátott fürdőszoba textilek © Artcurial

Marcel Proust volt az első állandó vendége a szállodának, aki ideje jó részét azzal töltötte, hogy megfigyelte a szállodában megforduló embereket, akik inspirációs témaként szerepeltek későbbi műveiben. Az 1920-as években Ernest Hemingway is a szálloda vendége, majd nem sokkal rá állandó lakója lett a Ritz szállodának. Ebben az időben született meg az amerikai körökben a ‘Ritzy’ elnevezés, amely a trendi, elegáns luxusérzést írta körbe. Az amerikaiak között nagy népszerűségnek örvendett az 1921-ben nyitott Café Parisien, amely kifejezetten uraknak dedikált bár volt. Itt született meg Hemingway kedvenc itala is, a Bloody Mary.

Le Ritz Bar dans les années 1980 © Archives Ritz Paris
A Hotel Ritz Bárja az 1980-as években © Archives Ritz Paris
Tabourets du Ritz Club, provenant du Ritz Paris © Artcurial
A Ritz Bar bárszékei szintén elérhetőek az akción – © Artcurial

„A Ritz az otthonom.” – vallotta Coco Chanel, aki 1937-ben érkezett a szállodába, és több mint harminc esztendeig élt a számára kialakított lakosztályban.

Hotel Ritz, Suite Coco Chanel, 2017 © Vincent Leroux
Coco Chanel lakosztálya a Hotel Ritz Paris-ban © Vincent Leroux
Coco Chanel au balcon de l'hôtel - Photo Roger Schall l© Collection Schall
Coco Chanel a Hotel Ritz Paris erkélyén – Fotó: Roger Schall © Collection Schall

Az aukcióra bocsátott tárgyak egy kiállítás keretén belül tekinthetőek meg 2018. április 12. és 16. között.
ARTCURIAL: PARIS, 7. Rond-Point Champs-Elysées
Nyitvatartás: 11:00-19:00

www.artcurial.com

 

Kapcsolódó bejegyzések