A beton másik arca – Ékszerek a Bibe Design műhelyéből

A beton a maga hideg és rideg megjelenésével nem juttatna eszünkbe egy finom ékszert. A Bibe Design neve alatt, és Mészáros Orsi keze alól lágy és nőies darabok kerülnek elő. Az anyag különlegességéről, és a benne rejlő lehetőségekről beszélgettem a tervezővel.

Ha betonról beszélünk, legtöbbször az építészetben használatos sötétszürke, morózus anyag jut az eszünkbe. Neked mit jelent a beton?

Ez egészen más, hiszen könnyű és jól formázható, de természetesen rendelkezik hasonló tulajdonságokkal, mint az általánosságban ismert beton: érdes a textúrája, ettől olyan egyedi minden belőle készített ékszer. Jól színezhető, méghozzá minden színt elő lehet állítani. A felületét pedig csiszolhatom, lakkozhatom, és egészen más hatása lesz a betonból készült fülbevalónak vagy gyűrűnek.

Bibe Design_Chic&Charm

Hogyan értelmezed ezt az anyagot?

Tartós és egyszerű anyag, amit szabadon értelmezek, igen sokféle dolgot lehet belőle készíteni. Elengedem a fantáziámat, amikor alkotok. Gyakran az időm szab határt a fantáziámnak.

Hogyan éred el, hogy finom, szinte cukorkaszerű legyen?

Ez egy speciális finom beton, magát az anyagot színezem öntés előtt, így tudom elérni a cukorka színeket!

Bibe Design_Chic&Charm

Bibe Design_Chic&Charm

Egyáltalán, hogyan kerültél a beton közelébe?

Mindig is beton közelben voltam, hiszen otthon láttam, hogy az apukám, hogyan készít el egy járdát, kocsi lejárót. Aztán évekkel később az öcsém kezdett el először foglalkozni ezzel az anyaggal, ő belső terek díszítésére használta fel. Egy hirtelen támadt ötlet kapcsán fogalmazódott meg bennem, hogy esetleg ezt az anyagot lehetne ékszereknél is használni. Kipróbáltuk és működött. Főleg a formákkal kísérletezem, a geometriai formáktól kezdve szinte bármit lehet készíteni belőle.

Mit gondolsz, mit fejez ki a beton, ha ékszernek használjunk?

A tartósságot, az újszerűséget, és a kreativitást, hiszen eddig csak járdaként ismertük, és lám-lám, ékszerként is megállja a helyét!

Bibe Design_Chic&Charm

Ha már beton, az építészetet is közel érzed magadhoz?

Szeretem nézni a különleges építészeti megoldásokat, egy időben – mikor építkeztünk –bújtam az újságokat ebben a témában, de megmaradtam laikusnak. A szép házakat és a kényelmesen, vidáman berendezett otthonokat szeretem.

Mitől függ, hogy a beton fényesen sima vagy porózusan rusztikus lesz?

Az öntési technikától, illetve az utána való kezeléstől.

Mennyire van ennek a fajta ékszernek hagyománya itthon?

Egyre jobban ismerik és szeretik, de szó sincsen hagyományról, hiszen ez egészen új dolog. A színeket az évszakok és a trendek alakítják. Most a barack az egyik kedvenc, és a szürke, mert ez a beton színe. Figyelem az aktuális trendeket, és egyedi megrendelésre is készítek ékszereket, így sikerül újra és újra valami különlegeset alkotni – legalábbis, remélem :) Az utcán sétálva is eszembe jutnak ötletek, de akár a gyerekeim, barátaim véleményét is kikérem. Sokat utazunk, ilyenkor mindig nyitott szemmel járok, és inspirációt merítek.

Bibe Design_Chic&Charm

Mi az, ami megihlet egy újabb ékszer tervezésekor?

Félálomban vagy munka közben kap el az ihlet, hogy hogyan lehetne még szebbé, vagy más formájúvá varázsolni egy-egy ékszert. Az egyedi megrendelések is sokat segítenek, hogy mit szeretnének a vásárlók, és milyen színben.

Család mellett hogyan és mikor jut időd a tervezésre, alkotásra?

Három gyerekem van, mindhárman iskolások, és igyekszem akkor dolgozni, mikor ők nincsenek itthon. Ha kicsik lennének, akkor valószínűleg nem menne, de így szabadon gazdálkodhatok az időmmel. A vásárok viszont hétvégén vannak, és olyankor a férjem vállalja a gyerekeket. Mindenben segítenek, a nagyfiam például sokszor segített már a kipakolásnál.

Bibe Design_Chic&Charm

Az ékszerkészítés során minden fázist, minden lépést te végzel el, vagy van segítséged?

Egyedül csinálok mindent, ameddig nem tömeggyártásban gondolkodom, addig ez így is marad. De szerintem az ékszereimet pont az teszi egyedivé, hogy nem készül belőlük több ezer darab, és mindegyik egy picit eltér a másiktól.

Kapcsolódó bejegyzések